Zo lang als er mensen bestaan worden er al tekeningen en schilderingen gemaakt. De prehistorische mens maakte al afbeeldingen op rotswanden om boodschappen over te brengen naar zijn medemens of de goden. Maar hoe deed hij dit? Waar maakte hij dan die schilderingen mee? Verftubes zijn pas in 1842 uitgevonden en winkels om tekenspullen en verf te kopen bestonden nog lang niet. Sterker nog, weet jij eigenlijk hoe verf wordt gemaakt?

In deze workshop leer je meer over natuurlijke pigmenten en de oudste manieren om schilderingen te maken. Je gaat zelf aan de slag met de ingrediënten om één van de oudste recepten van verf te maken. Zou je eigen gemaakte verf er anders uit zien dan verf uit de winkel?
Ook bestuderen we de oude grotschilderingen; hoe zien ze er uit? Wat voor beeldtaal kun je benoemen? Wat zijn eigenlijk de onderwerpen van de oudste schilderingen ter wereld?
En: hoe zou een grotschildering van deze tijd er uit kunnen zien?

 

2,5 á 3 uur

Geen voorbereiding in de klas

Binnen/lokaal

8 t/m 13 jaar of
groep 5 t/m 8

12 t/m 14 jaar of
klas 1 en 2

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte

Kerndoelen

39 De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu; 52 De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; televisie en computer. (een deel); 54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren; 55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren; 56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren